CV og søknad

20

feb
ons
12:42

CV

CV er ofte det første som blir gjennomgått av rekrutterere, og skal gi en rask forståelse av det du har gjort som har betydning for å få denne jobben.  En god og moderne CV «når igjennom» til den som leser, og da trenger du å jobbe med prioritering, ryddighet og tilpasning. Prioritering – bruk plass på å utdype omkring relevante erfaringer. Ideen om at «jeg tar med alt om alt, så får leser plukke ut det som er av interesse» fungerer dårlig i praksis.

 

 

Overraskende mange student-CVer har enkle forbedringspotensial både i layout og på detaljnivå. Rettskriving, fontstørrelser, innrykk, kronologi (som skal være omvendt – det nyeste først) – det er mange detaljer som kan gi inntrykk av uryddighet og hastverk. På den andre siden, noen minutter med korrekturlesing og gjennomgang for å sikre helheten kan øke suksessmulighetene!

Uansett om det er i en tradisjonell CV, gjennom LinkedIn eller i nettbaserte søknadsportaler har du spillerom i forhold til hvordan du presenterer deg, hva du vektlegger og hvordan du prioriterer – bruk spillerommet med bevissthet.

Det er din oppgave og utfordring å presentere dine erfaringer slik at leser forstår potensial og overføringsverdier. Det kan eksempelvis bety at en deltidsjobb eller ditt studium kan belyses tilpasset – eller «smart» alt etter hvilken jobb du nå søker. 

Bilde i CV har blitt vanligere også i Norge, og mange mener at CV med bilde virker mer personlig. Et bilde i et tekstdokument er iøynefallende og er alltid med å skape førsteinntrykk. Du bør derfor velge et bilde som er profesjonelt – ikke en halvskarp selfie og ikke et «klippet» bilde fra sosiale sammenkomster. Hvis du ønsker å bruke bilde må det være kvalitetsmessig godt, ha riktig størrelse og være passende i jobbsammenheng. Ta bilde et sted med godt lys, skap en rolig bakgrunn og velg utsnitt med fokus på hode. Hvis en så legger til elementer som riktig bekledning (som du ville kle deg på jobb der du søker), og et profesjonelt smil (i alle fall i en norsk CV) – så har du kommet langt. Den vanligste plasseringen av bilde i CVen er øverst i dokumentet, og størrelse omtrent som ditt passfoto eller LinkedIn-bilde.

Merk deg også at det kan være forskjeller rundt i verden i forhold til forventninger til en CV. Dette gjør at du bør være bevisst og litt skeptisk i forhold til «eksperttips» og nettsøk om CV – i tillegg bør du undersøke nærmere omkring dette ved jobbsøking i andre land.

Finn et eksempel på en CV og les mer om jobbsøking her: Jobbsøking 2014.pdf

Og husk – du kan også bruke Karriereservice ved BI OsloBI TrondheimBI Stavanger og BI Bergen om du vil ha gjennomgang av CV!


 

Last Modified: 21.04.2017 11:23